Four Undercut Buildings with Pools

  • Τοποθεσία: Θέση “ΤΣΑΓΚΑΡΙ-ΠΗΓΑΔΙ”- Εκτός σχεδίου περιοχή ΚΑΝΙΣΤΡΟΥ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ
  • Ιδιοκτήτες: Τσαπανίδης Ιωάννης – Παναγιώτης – Ελένη
  • Μελετητής Αρχιτέκτονας Μηχανικός: Σαμδάνης Κώστας
  • Ομάδα έργου: Παπαδοπούλου Εύη, Παπαδόπουλος Σωτήρης
  • Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων: Καρνούτσος Δημήτριος

Πρόκειται για έργο που αφορά σε κατοικίες αναψυχής για τουριστική χρήση. Για την ανέγερση του κτιρίου απαιτήθηκε η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής καθώς σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό τα υπόσκαφα κτίρια ανεγείρονται μετά από τη σύμφωνη γνώμη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. 

Έπειτα από προτάσεις του αρχιτεκτονικού μας γραφείου προκρίθηκε η λύση του υπόσκαφου κτιρίου καθώς σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στο συντελεστή δόμησης και κάλυψης προσμετράται μόνο το 50% του κτιρίου για χρήση κατοικίας. Επιπλέον συνεκτιμήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  του σχεδιασμού και της σύνθεσης του υπόσκαφου κτιρίου. 

Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από το έντονο φυσικό ανάγλυφο με γαιώδεις λόφους που υψώνονται με απότομες κλίσεις και ελαιώνες. 

Το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την θάλασσα και καταλαμβάνει την μια πλευρά μιας πλάγιας με έντονη κλίση και ελαιώνες. Το πάνω όριο του αγροτεμαχίου με υψόμετρο 43μ ταυτίζεται με την κορυφογραμμή του λόφου και η γενικά η γεωμετρία του ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Χαρακτηριστικό στοιχείο του αποτελεί η έντονη κλίση, που στο ψηλότερο του τμήμα είναι εντονότερη και φτάνει στο 32% και η αμφιθεατρικότητα με θέα προς την θάλασσα την Σιθωνία.

Το κτίριο τοποθετήθηκε στο άνω τμήμα του αγροτεμαχίου όπου η κλίση είναι εντονότερη. Έτσι εξασφαλίστηκε η καλύτερη δυνατή θέα προς την θάλασσα και τη χερσόνησο της Σιθωνίας Χαλκιδικής και την κορυφή του Αγίου Όρους Άθως μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων προς αυτή. Το υπόσκαφο κτίριο αποτέλεσε την ιδανική λύση για την προσαρμογή του έργου στο φυσικό ανάγλυφο, καθώς το κτίριο δεν αλλοιώνει το φυσικό τοπίο και δεν παρεμβάλλεται οπτικά σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο η διάπλαση του κτιρίου είναι γραμμική ακολουθώντας τις ισοϋψείς καμπύλες, για την καλύτερη προσαρμογή στο ανάγλυφο της περιοχής.

 Επιπλέον η λύση του υπόσκαφου κτηρίου βασίζεται στις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής συμβάλοντας θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο καθώς είναι κτίριο μειωμένων ενεργειακών απαιτήσεων σε θέρμανση και ψύξη. Με τον σχεδιασμό διαμπερών ανοιγμάτων ( φωταγωγών) κάθετα και παράλληλα στο σώμα του κτιρίου εξασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός φωτισμός-αερισμός όλων των χώρων, αλλά και η εκμετάλλευση του μεσογειακού κλίματος. Οι φεγγίτες αερισμού συμβάλουν στο δροσισμό των χώρων με την κυκλοφορία του αέρα και την εκτόνωσή των θερμών ρευμάτων. Μπροστά από το κτίριο τοποθετούνται προστεγάσματα και πέργκολες που εξασφαλίζουν τον απαραίτητο σκιασμό του κτιρίου κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Επίσης προσδίδουν πλαστικότητα στη λιτή όψη, η οποία διαμορφώνεται ως μια τεθλασμένη επιφάνεια, προσαρμοσμένη στο ανάγλυφο του λόφου. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από τα ανοίγματα των εξωστόθυρων σε σκούρο χρωματισμό σε αντίθεση με την επένδυση από λευκή πέτρα. Ο ευρύς περιβάλλοντας χώρος μπροστά από τις κατοικίες μοιάζει να ενώνεται με τη θάλασσα μέσω της πισίνας “infinity”.

Τέλος η επίλυση του κτιρίου με ένα επίπεδο εξασφάλισε την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους στον περιβάλλοντα χώρο από ΑΜΕΑ.

400τμ

Επιφάνεια 4 κατοικιών (4*100τμ)

6300τμ

Αγροτεμάχιο

2017

Έτος Μελέτης

2018

Έτος Κατασκευής